Da Simonsen blev borgmester, fik Aarhus sit musikhus

Selvfølgelig skulle pengene slå til, og vi brugte ikke dem alle, siger Thorkild Simonsen, der kæmpede for det nye kulturhus til 110 millioner kroner.

Tekst: Hans Petersen 

Aarhus har meget at takke Thorkild Simonsen for. Ikke mindst Musikhuset Aarhus. Og når man færdes med den tidligere borgmester i byen, fornemmer man straks den enorme respekt for ham. I 15 år var han borgmester i Aarhus, og før det var han rådmand for undervisning og kultur. 

1982 var det år, den nu 96-årige socialdemokrat Simonsen blev valgt til borgmester første gang, og det skulle også på en anden måde blive et stort år for Aarhus. 

Det var også det år, hvor byen fik sit 110 millioner kroner dyre musikhus. 

”Jeg husker ikke så godt,” siger Thorkild Simonsen, og hustruen Edny på 93 bifalder, men Thorkild Simonsen husker godt nok til at fortælle, hvordan det hele blev til. 

Hvad hedder den gade 

Ægteparret bor i eget hus i Risskov og er glade for det. Lidt hjælp udefra gør hverdagen nemmere. 

Thorkild Simonsen kører ikke bil mere, så fotografen henter ham til fotografering ved byens prægtige kulturhus på Thomas Jensens Allé. 

”Hvad er det, den gade hedder,” spørger en vel ankommet Simonsen og peger mod alleen, som er opkaldt efter den tidligere chefdirigent for byens Symfoniorkester. 

”Nå ja,” siger han, da han får navnet Thomas Jensen. ”Det var der vældig diskussion om dengang”. 

Folk, der kommer forbi på pladsen foran musikhuset, stopper op og betragter den mangeårige borgmester med rollator. Solen skinner, og huset præsenterer sig smukt. 

Om det er min skyld… 

”Om det er min skyld, vi har Musikhuset…. Nå, det ved jeg nu ikke. Det er både sandt og ikke sandt,” siger Thorkild Simonsen og nævner straks den nu afdøde embedsmand Poul Erik Jensen som den, der styrede det hele, da huset var besluttet. 

”Der var mange folkelige protester mod huset. Modstanderne ville have børnehaver og ældreboliger i stedet, men igennem kom det, og i byrådet synes jeg ikke, det var svært,” siger Simonsen, der var rådmand fra 1970 med kultur som en del af porteføljen. 

”Jeg fik kontakt til medlemmer af Aarhus Symfoniorkester, og byen havde vel også det mest akademiske miljø uden for København. Det gav mig tanken om, at et musikhus skulle vi have,” siger Thorkild Simonsen og føjer til, at ”hvis ikke jeg var kommet i forbindelse med folk fra Symfoniorkestret og andre i kulturlivet, er det ikke sikkert, jeg var hoppet med på ideen.” 

Forhindring skulle væk 

Men først skulle en forhindring skubbes af banen. 

”Nogle år før havde en del kræfter, heriblandt borgmester Svend Unmack Larsen, arbejdet på, at Aarhus-Hallen på Sct. Knuds Torv skulle være byens nye, store kultursted. Det blev allerede brugt til koncerter, Cirkus Schumann og andre større arrangementer. Aarhus-Hallen var længe inde i billedet som byens nye musiksted, men det løb ud i sandet,” fortæller Thorkild Simonsen. 

Blandt modstanderne af et nyt musikhus var SF’eren Thorkild Ibsen.  

”Han stemte imod i byrådet, men da huset var vedtaget, og han tilmed var blevet rådmand for området, var han enormt loyal og arbejdede på alle måder for huset,” siger Simonsen med overbevisning. 

”Ja, hvis ikke vi holdt budgettet, ville huset heller ikke holde. Vi brugte endda færre penge, end der var bevilget. Det kan vi takke Poul Erik Jensen for. Han havde totalt styr på hele projektet,” siger Simonsen. 

Han sender også en venlig tanke til Louise Gade. Venstre-kvinden, der senere blev borgmester, kom i byrådet som ganske ung. 

”Hun var positiv over for et musikhus. Hun kom jo fra Thy ligesom mig, og jeg kendte hendes forældre. Senere blev Louise og jeg venner, selv vi kom fra forskellige partier,” siger Simonsen. 

Bedste oplevelse 

Thorkild Simonsen og hustruen Edny, den tidligere Miss Læsø, er kommet meget i Musikhuset, men i dag ikke så ofte mere som tidligere. 

 Thorkild Simonsen tænker og nævner Niebelungens Ring som et højdepunkt, og så føjer han til: 

”Det bedste af alt er Dronning Margrethes taler. Dem har majestæten holdt mange af, og hun gik i den grad op i, at de havde et væsentligt indhold. Vi har haft det fineste samarbejde med dronningen,” siger Thorkild Simonsen. 

Thorkild Simonsen

  • Thorkild Simonsen er født 7. juli 1926 i Sønder Rubjerg.
  • Udlært maler 1945 og elev på Haslev udvidede Højskole 1947-1948. Derefter uddannede han sig til folkeskolelærer ved Ribe Statsseminarium 1948-1953. Skoleinspektør på Brobjergskolen i Aarhus 1964-70. 
  • Søn af Alfred og Anna Simonsen, gift med Edny, der var Miss Læsø. Thorkild Simonsen har fem søskende: Ebba, Kristine, Gudrun, Bodil og Ove Johannes.
  • Medlem af Aarhus Byråd for Socialdemokraterne 1966-1997. Rådmand for undervisning og kultur 1971-1981. Borgmester fra 1. januar 1982 til 1997. Indenrigsminister under statsminister Poul Nyrup Rasmussen fra 20. oktober 1997 til 23. februar 2000. Tildelt Fortjenstmedaljen i guld i 1997. 

1 af 4

Blandt modstanderne af et nyt musikhus var SF’eren Thorkild Ibsen.